Utazás, fotózás és online pénzkeresési tippek videókon és blog cikkekben!

ZOLIXPLORER - Kamerával a világ körül

Egy szomorú történet és lélegzetelállító látvány!

Craco a szellemváros - Dél-Olaszország

2019. augusztus 15. - Zolixplorer

zoli3756-1.jpg

Camera: Olympus OM-D E-M5 Mark II
Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12–40 mm F2.8 PRO

ISO 200 Gyújtótáv: 40mm (ff) F7.1 Aperture priority mode

 

Ez itt Craco a szellemváros, Dél-Olaszországban.

 

Mielőtt bővebben mesélnék a helyről egy gondolatot engedj meg nekem. Ha szeretnél megtanulni fotózni, olyan képeket csinálni, mint ez is fent, akkor látogass el a fotós oktató oldalamra, ahol ingyenes és prémium fotós tanfolyamokat találsz!

Link: http://oktatas.zolixplorer.com 

 

A város rövid története:

Több, mint 1000 éves múltra tekint vissza ez a kis városka és teljesen lakatlan lett mára. Legalábbis az óváros része. Ez sajnos nem egyedi dolog Olaszországban, ha jobban utána nézel, akkor jó pár másik szellemvárost is fogsz találni. Szerintem Craco az egyik legérdekesebb mind közül. Régen fontos kulturális központ volt, itt volt a térség egyetemi központja, jó pár palota és egy erődítmény is található a városban. Fénykorában úgy 2600 ember tengette itt mindennapjait. Sajnos elkövettek egy nagy hibát! A várost nem kellően szilárd alapra építették. Ahogy bővült előjött a probléma is, házak, egész utcák egyszerűen lecsúsztak a domboldalakon. A várost lakhatatlanná nyilvánították és 1963-ra teljesen lakatlanná is vált. Állandó lakosa jelenleg 4 szamár, ha jól láttam 
Külön érdekes, hogy a város legrégibb még ma is álló épülete az erődítmény (Norman tower), amit a képen is látsz, az maradt meg a legjobb állapotban és kb 1000 éves (épült 1040 körül). Talán azért, mert az szilárd szikla alapra lett építve.
Ma turista látványosság és rengeteg filmnek a díszletéül szolgált már, úgy mint James Bond 007 Quantum os Solace, The Passion of Christ (Mel Gibson) és még sok más... 10 euró/fő áron egy kis része látogatható Craco-nak és érdemes megnézni, ha valaki arra járna.

Sok mindent láttam már életem során, de ez igazán egyedülálló élmény volt.

Teljes angol leírás letöltése itt.

 

Alább láthatsz egy esti képet is és néhány snap shot-ot, amiket a városnézés közben kattintottam. 

Ne felejts el felnézni a fotós oktató oldalamra, ha érdekel a fényképezés:

http://oktatas.zolixplorer.com

zoli3797-1.jpg

 

 

 

Mit hagysz ki, ha nem mész el soha ide?!

Laosz - Ahol a vízesések egymást érik


dji_0311_2.jpg

Ez a cikk csak egy kis kiegészítés a videóhoz, elmagyaráz pár dolgot. A kettő együtt egy egész! Képgaléria alul.

 

Laosz gyönyörű hegyei között motoroztunk most is, ahol a vízesések egymást érik. De nem ám kis patakokról és 2 méteres zuhatagokról beszélek én most, hanem elképesztően gyönyörű természeti csodákról.

Ha követted eddigi utazásainkat, akkor tudhatod, hogy a kétnapos motortúránk második napjáról fogok most beszélni egy kicsit. Ha lemaradtál, akkor itt tudod megnézni az előző cikket és videót.

Egy gyönyörű vízesés mellett (Tad Hang vízesés) szereztünk magunknak szuperolcsó szállást előző este, hogy ne kelljen reggel motorozni. Egy kényelmes sétával elértük az első vízesésünket. Igazán csodálatos látvány fogadott bennünket és a víz hangja olyan hangos volt, hogy üvöltenünk kellet, hogy halljuk egymás Emesével.

dji_0303.jpgSzerencsére szinte senki nem volt ott rajtunk kívül, ezért kényelmesen megreptettük a drone-t, élveztük a látványt, majd visszamentünk a szállásunkra felvenni a cuccainkat és a motort, hogy elinduljunk a következő állomásunkhoz, ami az egyik legszebb vízesés volt, amit valaha láttam.

Ekkor jött a meglepetés! A motorunk kereke teljesen leeresztett az éjszaka. Mit csinálsz a semmi közepén, Laosz hegyei között egy leeresztett kerekű motorral, ahol szinte senkivel nem beszélsz közös nyelvet, készpénzed alig van és kártyát nem fogadnak el sehol?  Hát, ha olyan mákod van, mint nekünk, akkor csak átsétálsz a szomszéd házhoz, ahol egy bácsi éppen egy másik motort szerel és elmutogatod neki mi a baj, Ő pedig megjavítja neked 1000 Forintért! Bizony 1000 Forintért! Ugyanis ennyibe került egy teljesen új belső a kerékhez a munkadíjjal együtt :D Ha valamit megtanultam 10 hónap alatt Dél Kelet Ázsiában az az, hogy semmi sem lehetetlen és megoldhatatlan.

Sajnos balszerencsénk miatt eggyel kevesebb vízesést néztünk meg, mint amennyit terveztünk, de nem bánom. Akár hiszitek akár nem, meg lehet unni a gyönyörű vízeséseket is és ez a 100. volt utunk során Dél Kelet Ázsiában.

Tehát újra úton voltunk Laosz hegyei között egy váltós motorral, amit még sosem vezettem korábban. Rengeteg állat volt az út szélén, integető laoszi kisgyerekek és cölöpházakból álló kis faluk.

pb012382.jpgEgy Pakson nevű városkában sikerült ebédet szereznünk, ám ez sem ment simán. Kedves mosolygós fiatal lányok álltak a rozoga pult mögött az étteremben, amit a poros út szélén találtunk. Emese Vietnám óta mondogatta, hogy milyen kár, hogy nem kóstolta meg a békát és láss csodát! A fő menü a töltött béka volt :D Rendeltünk is egyet, meg egy ismeretlen eredetű grill húst rizzsel és leültünk.

Egy 15-20 perc után, mikor az utánunk jövők is meg kapták, amit rendeltek kezdett gyanús lenni, hogy valami nem stimmel. Mivel a lányok nem értették egy szavunk sem és az, hogy ujjal mutogatunk nem ment át, ezért nem szolgáltak ki minket. Ha egyszer idejössz, akkor erre számíts, hogy ez meg fog történni veled párszor.

Ebéd után kávé. Hát természetesen megtaláltuk a legmenőbb kávézót a legnagyobb porfészek közepén. Szinte minden kávét Japánba és Dél Koreába exportálnak, olyan jó a kávé itt. Ki kellett próbálnunk és nem hazudtak. Az eladók nagyon jól beszéltek angolul és olyan szuper modern és ízléses volt a hely, hogy nehéz szívvel álltunk tovább.

Mivel Laoszban az utak nagyon kátyúsak és nincs világítás az út mellett jellemzően, ezért nem javasolt vezetni a sötétben mert igen jó eséllyel meghalsz! :D Ezért siettünk, hogy még egy vízesést meg tudjunk nézni naplemente előtt, ami nagyon ígéretesnek tűnt és atya ég mennyire elképesztő hely volt ez is! Fotózni szinte lehetetlen volt, mert annyira magas volt a vízesés (Tad Yuang vízesés) és annyira közel voltunk, hogy bőrig áztunk. Azért a drónt megreptettük… ;)

Laosz egy igazán kalandos hely, ha még nem láttad, akkor nézd meg a videót és éld át velünk ezt az elképesztő napot!

Ne felejts el feliratkozni a többi csatornánkra is, ha nem akarsz lemaradni a rengeteg képről és videóról, ami még ez után fog jönni! 


Víg napot!

 

Nézz be hozzám itt is:

Weboldal YouTube Instagram Facebook FB fotós csoport

 

pb012382.jpg

dji_0309.jpg

dji_0311_2.jpg

pb012320_2.jpg

pb012324.jpg

pb012321.jpg

pb012313.jpg

pb012294.jpg

dji_0303.jpg

pb012402.jpg

pb012337.jpg

Laosz - Kávé és élő vöröshangya ebédre?

Laosz a várátlan szituációk és gyönyörű helyek országa! (videó + képgaléria)


laosz_utazas.jpg

A cikkhez tartozik egy utazó videó és képgaléria is, amit a bejegyzés alján tatlálsz!


Sokunkban megszületik a gondolat, hogy elutaznánk egy egzotikus országba, de valahogy ilyenkor a többség nem Laoszra gondol, hanem Thaiföldön köt ki. Miért? Szerintem azért, mert a csapból is az folyik és oda sok szervezett utat lehet találni az irodákban. Én közel 4 hónapot laktam Thaiföldön és jó szívvel ajánlom mindenkinek, de…! Rengeteg a turista és néha azt éreztem, hogy nyűg a helyieknek és már annyira fejlett ország, hogy nem is igazán kóstol bele az ember az igazi Ázsiába. Fejlettsége miatt a rendezetlen házak és a kábel rengetegek a póznákon már inkább zavaró, mint sem érdekes. Nem úgy, mint Kambodzsában és Laoszban példának okáért. Hamarosan fogok írni Kambodzsáról is, mert lenyűgöző hely, de a mai témánk Laosz. Talán Te is meg fogsz lepődni mennyi minden történt velünk egyetlen nap alatt.

Történetünk ott kezdődik, hogy kibéreltünk két napra egy motort 120000 Kip -ért, ami mai árfolyamon kb 4000 Ft. Ahol béreltük a mocit, ott minden este tartanak egy fejtágítást, hogy mit érdemes megnézni a környéken. Amíg motorozol, addig vigyáznak a nagyobb csomagjaidra ingyen! Adtak térképet és javasoltak 3 motoros túrát is. Egynapos, kétnapos és három napos kivitelben. Mi megcsináltuk az egynapost, amiről a videót itt nézheted meg.

laosz_utazas_16.jpgEz a cikk viszont a két napos túra első napjáról szól. Erre a napra két vízesést és egy kávé ültetvényt terveztünk be. Ám egy vízesést kihagytunk, mert olyan szuper helyeket találtunk random az út szélén és nem is siettünk túlságosan, hogy élvezhessük a táj szépségét. Mert Laosz gyönyörű ország és kevés a turista. Itt mi is érdekesnek számítottunk, mindenki minket nézett, mosolygott. Laoszi gyerekektől, akik egy szót sem beszéltek angolul kaptunk egy rejtélyes gyümölcsöt, amit az út szélén majszoltak éppen. Egy zacskó keksszel háláltunk meg, pedig nem kértek cserébe semmit. Végig nagyon biztonságban éreztük magunkat, bár akitől béreltük a robogót mondta, hogy a biztonság kedvéért láncoljuk le mindig a járgányt :D

A kávé ültetvény is nagyon érdekes volt és isteni a Laoszi kávé. Ennél meghökkentőbb volt, hogy még félig élő vöröshangyákkal ettetek meg bennünket, ami meglepően finom volt!

De elég is volt ennyi, ha többet szeretnél tudni, akkor a hasznos tippek alatt találod a kiegészítő videót!

 

Pár hasznos infó, ha ide utaznál:

  • Laoszban a vízumért 35 US dollárt fizettünk.
  • Ebből adódik, hogy vigyél magaddal dollárt, ha be akarsz lépni az országba, országon belül viszont a helyi valutával. KIP -el tudsz fizetni.  
  • Nagyon biztonságos, nem kell félni csak azért, mert kicsit elmaradott ország.
  • Motort tudsz bérelni jogsi nélkül is és rendőrt egyszer sem láttunk az utakon. Persze csak saját felelősségre…. Itt megjegyezném, hogy az utak szinte üresek, forgalommal nem lesz gond :D
  • Sötétedés után nem javasolt motorozni, mert az utak minősége hagy kívánni valót maga után.
  • Vigyél fényképezőgépet, mert gyönyörű ország!!!

Nézz be hozzám itt is:

Weboldal YouTube Instagram Facebook FB fotós csoport

 

Nézd meg a videót is, nem bánod meg ;) 

 

Galéria:

 

laosz_utazas_17.jpg

laosz_utazas_01.jpg

laosz_utazas_02.jpg

laosz_utazas_03.jpg

laosz_utazas_04.jpg

laosz_utazas_05.jpg

laosz_utazas_06.jpg

laosz_utazas_07.jpg

laosz_utazas_08.jpg

laosz_utazas_09.jpg

laosz_utazas_10.jpg

laosz_utazas_11.jpg

laosz_utazas_12.jpg

laosz_utazas_13.jpg

laosz_utazas_14.jpg

laosz_utazas_15.jpg

laosz_utazas_16.jpg

laosz_utazas_18.jpg

laosz_utazas_19.jpg

laosz_utazas_20.jpg

laosz_utazas_21.jpg

laosz_utazas_22.jpg

laosz_utazas_23.jpg

laosz_utazas_24.jpg

Pécs képekben

És egy eddig el nem mesélt történetem

pecs.jpg

Miért éppen Pécs a legszebb Magyar város szerintem?


Nehéz erre válaszolni. Talán mert ott születtem... Ám valamiért szinte mindenki, aki meglátogatja Pécset egyhangúan azt mondja, hogy gyönyörű város. Az évezredekig visszanyúló történelem, a tökéletes állapotú, szebbnél szebb műemlékek, a Mecsek, nem túl nagy és nem túl kicsi.... Ám most nem Pécs történetéről és nevezetességeiről szeretnék írni, hanem arról, hogy miért gondolom azt, hogy Pécs az egyik legszebb hely nem csak Magyarországon, de az egész világon! Ez a történet ott kezdődik, amikor 5 évvel ez előtt Angliába költöztem, egészen pontosan 2013 október 13-án.

pecs_tettye_setany_01.jpg

Bejártan Angliát és fél Európát, voltan Máltán, Majorkán és a Kanári szigeteken, majd 2018-ban 10 hónap alatt 7 Dél Kelet Ázsiai országban laktam. Gyönyörű helyeken jártam már életemben, de Pécs még mindig az élmezőnyben van nálam.

Fotózni Angliában kezdtem el komolyabban és mikor 4 év után haza jöttem 2017 Decemberében egy rövid időre, másra sem vágytam, hogy képeket készíthessek a szeretett szülővárosomról. Éppen a korábban említett Ázsiai utazásra készültünk párommal, Emesével, de előtte ki akartam élvezni minden pillanatát itthon tartózkodásomnak.

pecs_szekesegyhaz_06.jpg

Az egyik tervem az volt, hogy indítok egy utazós YouTube csatornát, ám visszatartott a gondolat, hogy majd az emberek kritizálni fogják a képeimet, videóimat. Szóval csináltam egy csomó képet Pécsről és néhányat megosztottam pár fotós oldalon. Kíváncsi voltam, hogy tetszik e másoknak. És az emberek imádták! Hamarosan megkeresett a Dunántúli Naplótól egy újságíró, hogy nagyon tetszettek nekik a képeim és szeretne velem egy interjút. Nem sokkal késöbb fél oldalas cikk jelent meg rólam az újságban és pecsiujsag.hu oldalon (itt a cikk).

Talán ez adott elég bátorságot ahhoz, hogy folytassam azt, amit csinálok. Kevesen tudják, de csináltam utazós videókat Londonról, Prágáról és Bécsről, amiket soha nem raktam ki a YouTube-ra, mert még nem döntöttem el, hogy merem e vállalni magam mások előtt. Ez a siker adta meg az utolsó lökést, hogy oda jussak, ahol most vagyok és ezt a sikert nem a Kanári Szigeteki, vagy az Angliai képimnek köszönhetem, hanem Pécsnek. Mert Pécs az egyik legszebb város, ahol valaha jártam!

Egy szó, mit száz…. Nem vagyok az az szégyellős fajta, mégis majdnem megállított az a gondolat, hogy mit fognak rólam mondani mások. Így vissza gondolva elég nagy butaságnak tűnik, amit csináltam, de végülis ezt az akadályt is megugrottam.

Nagyon remélem, hogy sikerült ezzel a pár gondolattal néhányatokat motiválni. Arra sarkalni, hogy higgy az álmaidban és merj változni. Nekem bejött! �

Nézz be hozzám itt is:

Weboldal YouTube Instagram Facebook FB fotós csoport

Galéria:

pecs_dzsami_01_1.jpg

pecs_30_1.jpg

pecs_dom_ter_1.jpg

pecs_dzsami_02_1.jpg

pecs_dzsami_03_1.jpg

pecs_dzsami_04_1.jpg

pecs_dzsami_05_1.jpg

pecs_dzsami_06_1.jpg

pecs_dzsami_10_1.jpg

pecs_havihegyi_templom_1.jpg

pecs_nemzeti_szinhaz_01_1.jpg

pecs_nemzeti_szinhaz_02_1.jpg

pecs_nike_szobor_01_1.jpg

pecs_nike_szobor_1.jpg

pecs_szekesegyhaz_01_1.jpg

pecs_szekesegyhaz_02_1.jpg

pecs_szekesegyhaz_03_1.jpg

pecs_szechenyi_ter.jpg

pecs_szekesegyhaz_04_1.jpg

pecs_szekesegyhaz_05.jpg

pecs_szekesegyhaz_07.jpg

pecs_szekesegyhaz_08.jpg

pecs_szekesegyhaz_09.jpg

pecs_szekesegyhaz_altemplom_02.jpg

pecs_tettye_setany_02.jpg

pecs_tettye_setany_03.jpg

pecs_tv_torony.jpg

nagy_zoltan_zolixplorer_1.jpg

Köszönöm, hogy végig nézted!

 

Ha tetszettek a képek, akkor írj kommetet nekem, hogy tudjam ;) 

Ilyen a Szilveszter Thaiföldön - VIDEÓVAL

Te szilvesztereznél így?

Nézd meg videón hogyan ünneplik a Thai emberek az újévet és garantálom, hogy Te is ott akarsz majd lenni inkább jövőre!

 

A Szilveszteri buli Thaiföldön merőben más, mint ahogy mi az Újévet ünnepeljük Magyarországon. Természetesen nem is Szilveszter a neve, hanem Songkran. Ez náluk egy amolyan locsoló ünnep, mint nálunk a Húsvét, de itt nem kölnivel, vagy szódával locsolnak és nem csak nőket! Ezt a partit senki, de senki nem ússza meg szárazon és három napon keresztül megállás nélkül ünneplik!
Thaiföldön az emberek ugye Buddhisták többnyire. Az időszámításuk is más ebből az okból kifolyólag. Idén, 2018 április 13-án búcsúztatták az évet, ami az ő időszámításuk szerint jelenleg 2561.

Mivel idén majdnem 4 hónapot volt szerencsénk Thaiföldön tölteni, ezért sikerült lencsevégre kapni, videót készíteni egy északi Thai kisvárosban, aminek a neve Chiang Mai. Chiang Mai egy fontos vallási központ már régóta Thaiföldön. Itt talán az egyik legmagasabb az egy főre jutó templomok száma és máig sokan nagyon komolyan is veszik az ünnepeket.

 

Jelenetek a videóból:

 

Különleges helyek nyomában, Laoszban

Ősi templom és az Arany Buddha

Látványos drón felvételek, szép helyek egy olyan országban, amit kevesen ismernek. Laosz volt az utolsó állomásunk a 10 hónapos Dél Kelet Ázsiai utazásaink során, ahol 7 országot sikerült meglátogatnunk a 2018-as év során. 

Egy videóban szeretném bemutatni a hatalmas Arany Buddhát és egy V. századi, ősi templomot, ami a Khmer birodalom központja volt, mielőtt Angkorba, a mai Kambodzába költöztették a fővárost. 

Az Angkor videókat itt tudod megnézni: Klikk

 

Ha tetszett a cikk, akkor ne felejts el feliratkozni a blogra vagy az alábbi oldalakra

 

Weboldal YouTube Instagram Facebook FB fotós csoport

Ők hozták haza nekünk Indonéziát

Három különleges ember és négy dokumentumfilm története

egy_atlagos_tajkep_bali_indonezia.jpg

Szeretnék neked bemutatni három magyar fiatalt, akik készítettek egy négy részes dokumentumfilm sorozatot Indonézia kevésbé ismert helyeiről és törzseiről. A cikk végén találod a videót, ahol személyesen is megismerheted őket, ám előtte engedj meg nekem pár szót.

Indonézia a legszebb ország, ahol eddig jártam! Pár hónapja csak, hogy hazajöttem egy 10 hónapos Dél Kelet Ázsiai utazásról, ahol 7 országot sikerült meglátogatnunk a párommal Emesével. Utazásunk csúcspontja egyértelműen Indonézia, azon belül pedig Bali volt, ahol két hónapot volt szerencsénk eltölteni. Értem ezt a tájak szépségére, a helyi ételekre, a vendégszeretetre és gyakorlatilag mindenre, ami ott fogadott minket.

Indonézia a negyedik ország volt, amit megjártunk ezen a túrán. Kezdtük Thaiföldön, amit Malajzia és Vietnám követett. Azt hittük, hogy Vietnámot nem lehet felül múlni, de szerencsére tévedtünk, bár azért elég szoros a verseny a kettő között és két nagyon különböző országról is beszélünk.
Ám most Indonéziáról szeretnék kicsit beszélni nektek. Tudtad, hogy több, mint 17500 sziget tartozik az országhoz? Nem túlzok nagyon, hogy minden sziget más egy kicsit (vagy nagyon). Rengeteg különböző féle és fajta ember él ott, rengeteg nyelv, szokás, vallás és még több babona. Indonézia ennek a szétszórtságának köszönheti azt, hogy fennmaradhattak olyan kultúrák és törzsek, amiről mi, európai emberek mit sem tudunk. Ezért csodálom azt a három embert, akik nem kevés idő, pénz és energia árán egy általuk készített 4 részes dokumentumfilm sorozatot forgatott le magyar nyelven, hogy ezeket a csodálatos helyeket és embereket mi is megismerhessük.

Kik ők?

Nem, nem a három muskétás! Három olyan ember, aki nem fél a kihívásoktól, attól hogy megvalósítsák álmaikat, jöjjön bármilyen akadály is szembe. 

1. A sárga ruhás lány, azaz Harmincz Rita. Könyvíró és blogger, igazi világutazó. Megközelítőleg négy éve él Indonéziában. Többet róla itt: https://sargaruhaslany.com/

2. Csapó András, a Navigátor nevű YouTube, Facebook és Instagram csatornák boldog tulajdonosa. 

3. Mátai András, Utazó, világjáró, az utazgatok.hu szerzője és alapítója

Hol jövök én a képbe?

Mivel én is szeretek filmezni és 2 hónapot volt szerencsém Indonéziában, Balin eltölteni, ezért elég sok drone felvételt csináltam ott, amit a rendelkezésükre bocsájtottam, hogy szabadon és ingyen felhasználják a filmjeikhez.

Az én videóimat itt találod.

 

Ismerd meg a csapatot:

 

Képgaléria - Több is van, kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ne felejts el feliratkozni a blogra vagy az alábbi oldalakra

Weboldal YouTube Instagram Facebook FB fotós csoport

Thaiföldön lakás 56000 Ft-ért havonta

Összehasonlítottunk 2 lakást Phuketen

Ha Thaiföldre készülsz éppen, akkor mindenképpen nézd meg ezt a videót, hogy jó körülmények között lakj akár kevesebb, mint fél áron!

Thaiföld és azon belül is Phuket a legkedveltebb Dél Kelet Ázsiai célpont a magyarok számára. Én csak éppen hazajöttem egy 10 hónapig tartó ázsiai útról, ahol 7 országot látogattam meg. Ilyen hosszú időre nem engedhettem meg magamnak, hogy drága hotelekben lakjak ezért minid kerestem egy alternatív megoldást és Thaiföld rengeteg lehetőséget kínál lakhatás szempontjából. Ez annak tudható be, hogy az egyik legjobban kiépített ország, ahol rengeteg a turista. Ezt a helyiek már régen felismerték és rengetegen vásárolnak lakásokat, amit kiadnak akár turistáknak is szívesen. Az is előfordul, hogy hoteleket alakítanak át úgy, hogy hosszú távú bérlőknek is alkalmas legyen.

Ebben a videóban most mind a kettőből bemutatok egyet-egyet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor ne felejts el feliratkozni a blogra vagy az alábbi oldalakra

Weboldal YouTube Instagram Facebook FB fotós csoport

 

Ázsia Kubája

Hoi An, Vietnám

hoi_an_vietnam_drone.jpg

 

Vietnám volt a legkellemesebb csalódás!

 

Kopottas házak, egységes kinézetű épületek, kellemes sétáló utcák, jó ételek és kedves emberek. Röviden így jellemezném azt a várost, amit Dél Kelet Ázsiában, Vietnámban találsz.

Az alábbi videóban bemutatom a várost, de remélem azért a cikket is elolvasod, mert a kettő együtt egy egész.

 

 

Hoi An meglepett minket, de nagyon. Párommal, Emesével 10 hónapot töltöttünk Ázsiában és 3 hónap Thaiföld és egy kis Malajzia után kezdtük azt érezni, hogy jó lenne találni már egy helyet, ahol nem csak a természet, de a város is szép ahol élünk. Ekkor érkeztünk meg utunk negyedik hónapjában Hoi An -be, ami felülmúlta elvárásainkat.

Ugyan nem jártam még Kubában (listán van), de rengeteg képet láttam onnan, ezért neveztem el ezt a városkát Ázsia Kubájának. A kopottas házai egységet alkotnak és egy nagyon kellemes atmoszférát kölcsönöznek neki. Olyannyira megtetszett nekünk, hogy a pár nap helyett 2 hónapot maradtunk itt és fájó szívvel folytattuk utunkat és új barátok hagytunk hátra.

A belváros elég nagy ahhoz, hogy egy hosszú kellemes sétát ejtsen az ember, de elég kicsi ahhoz, hogy a helyiek már felismerjenek az utcán minket pár hét után. Mert hát a vietnámi nagyon barátságos népség. Pár utcai árust és lehúzós kereskedőtől eltekintve 3 teljes hónap alatt semmilyen rossz tapasztalatunk nem volt és mindig 100% -os biztonságban éreztük magunkat. Pedig milliós értékű kamera felszereléssel jártam körbe a vidéket. Meglepő módon sokkal jobban éreztük itt magunkat, mint Thaiföldön. Zárójelben jegyzem meg, hogy nem is igazán értem mit esznek ennyire a magyarok Thaiföldben, Vietnám, Kambodzsa és Indonézi is sokkal jobb helyek szerintem. Itt kiemelném még Bali szigetét, amibe szerelembe estünk mind a ketten Emesével. Ott is sikerült eltöltenünk két teljes hónapot, szóval arról is lesznek videók és cikkek hamarosan �

hoi_an_vietnam_baratok.jpgAz emberekről még annyit, hogy egy idős vietnámi házaspárhoz jártunk ebédelni úgy 2x 3x egy héten. Amikor megtudták, hogy pár nap múlva elmegyünk, akkor megkértek, hogy este ugorjunk be hozzájuk. Ajándékokkal vártak minket és öleléssel búcsúztattak.

Nagyon reméljük, hogy lesz még alkalmunk ide visszajönni a közeljövőben.

Ha tetszett a cikk, akkor ne felejts el feliratkozni a blogra vagy az alábbi oldalakra

 

Weboldal - YouTube - Instagram - Facebook - FB fotós csoport

Ázsiában semmi sem az aminek látszik!

Bogárevés, kakis kávé és gyönyörű helyek Vietnámban

vietnam_szocske_eves_1.jpg

 

Ázsiában semmi sem az aminek látszik!

Ez Vietnámra is teljesen igaz természetesen, annak ellenére az egyik legszebb, legváltozatosabb és legérdekesebb ország, ahol valaha jártunk! Ettünk szöcskét és ittunk kávét is ebben az epizódban, amit egy menyét egyszer már megevett és kiadott magából. Egyik sem hangzik jól, de az eredmény mégis meglepő, bár nem minden esetben... Mikor elindultunk felfedezni Ázsiát nem is gondoltuk, hogy ennyire bevállalósak leszünk és ilyen sok mindent kipróbálunk majd. Persze ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy ennél a pontnál már több, mint 5 hónapja Dél Kelet Ázsiát jártuk és az elvárásaink a higiénia és a kaják felé drasztikusan csökkent. �
Ráadásul ezen a túrán azt volt meghirdetve, hogy szép helyekre, vízesések, kávéültetvények templomok lesz a lényeg, nem pedig a szöcske ebédre. Gyönyörű helyeken jártunk, az nem vitás, de nekünk a lényeg szerintem ezek a különlegességek voltak akkor is.

 Nézd meg Te is a videót!